Rippl-Rónai Múzeum
Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum
Kaposvár és Somogy tudományos, kulturális és művészeti örökségének
őrzője és közvetítője.
Gyorskereső
2017. január. 30.

A Rippl-Rónai Múzeumban évek óta sikeresen fut a Miről mesélnek a csontok című múzeumpedagógiai foglalkozás, melynek során a fiatalok az emberi csontvázzal, a történeti korokban lévő betegségekkel és egyéb érdekességekkel ismerkedhetnek meg. Két munkatársunk, Őszi Zoltán múzeumpedagógus és Varga Máté régész a foglalkozások során bemutatott csontokból válogatott össze néhány darabot, amelyet két antropológus segített pontosan meghatározni. Dr. Hajdu Tamás antropológus és Szeniczey Tamás doktorandusz, az ELTE TTK Embertani Tanszékének munkatársai voltak segítségünkre, hogy minél pontosabban tudjuk bemutatni a nálunk lévő csontanyagot az érdeklődők számára.

Amennyiben lehetőség adódott rá, meghatározták a csontok alapján az elhunyt korát és nemét is (elsősorban a koponyák alapján volt erre lehetőség). Majd mindegyik csonton meg lehetett figyelni valamilyen genetikai elváltozást, betegségek vagy sérülések nyomát. Az egyik érdekes betegség a diffúz idiopathiás skeletális hyperostosis (DISH) krónikus degeneratív mozgásszervi betegség, melynek lényege az íntapadás (enthesis) fokozott csontosodási hajlama. Alaptünete a gerinc elülső hosszanti szalagjának elcsontosodása, amit egy Bárdudvarnokról származó csigolyán figyeltünk meg. Ez a betegség férfiaknál kétszer olyan gyakori, mint nőknél.

További megfigyelt esetek: Pacchioni granulum, porotikus hiperosztózis (alultápláltság, vérszegénység is okozhatja), hiperosztózis frontalis interna (nőknél gyakori, migrén kiváltója is lehet), trepanálás (gyógyult koponyalékelés), kard okozta sérülés és fertőzés.

 

Elérhetőségeink

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű
Városi Múzeum

Cím: 7400 Kaposvár, Fő u. 101.
E-mail.: titkarsag@smmi.hu


Rippl-Rónai Múzeum
Cím: 7400 Kaposvár, Fő u. 10.
Telefon: 82/314-011

Nyitva tartás:
10 – 16
hétfő szünnap

Jegyárak:
Teljes árú: 800Ft/fő
Kedvezményes: 400Ft/fő
Családi jegy: 1700Ft
Csoportos jegy (10fő felett): 700Ft/fő, 350Ft/fő
Kiállítás látogatási bérlet: 1.200Ft/fő/4 alkalom
Múzeumpedagógiai bérlet: 2.200Ft/fő/4 foglalkozás
Bérletekről további leírás: ITT
Szakmai tárlatvezetés: 2800Ft/csoport/kiállítás (előzetes bejelentkezés)


Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy rendszeresen értesüljön a legfrissebb híreinkről, programjainkról!

Feliratkozás