Rippl-Rónai Múzeum
Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum
Kaposvár és Somogy tudományos, kulturális és művészeti örökségének
őrzője és közvetítője.
Gyorskereső

Fejezetek Somogy Néprajzából

„Fejezetek Somogy néprajzából” című állandó néprajzi kiállítás Kaposváron.

 

A Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, az Alfa program keretében újította fel a Rippl-Rónai Múzeumban (7400 Kaposvár, Fő u. 10.) látható néprajzi kiállítást. A munka során elkészült a kiállított tárgyak állományvédelme, a fotók digitalizálása és azok magasabb technikai szinten történő megjelenítése. A kísérő szöveg korrekciója mellett, annak angol nyelven történő megjelenítésére is gondot fordítottunk.

Somogy népi díszítőművészetét fejezetenként taglaló tárlathoz sikerült csatlakoztatni annak a gazdag szellemi örökségnek a néhány gyöngyszemét is (pásztordalok, betyárballadák, siratók, gyermekdalok, mondókák, kiszámolók stb.) amit Együd Árpád (1921-1983) rögzített magnószalagra kedves adatközlőitől az 1960-1970-es években.    

 

A somogyi táj és az ott lakó ember mindig felkeltette az idegenek érdeklődését.

Költők (pl. Csokonai Vitéz Mihály, Berzsenyi Dániel), festők (pl. Szemlér Mihály, Újházi Ferenc, Erdődy Sándor stb.) utazók (pl. Richard Bright) örökítették meg a táj szépségét, az emberek életének rajzolatát.

Baksay Sándor 1896-ban így írt: „ Hogy ez a nép vad és rakonczátlan volna! Nem. Ha nem jobb is, de nem is rosszabb magyar testvéreinél; talán szilajabb, de bátrabb is; talán egyszerűbb, de őszintébb is; talán tartózkodóbb, de hívebb is; talán dacosabb, de feledni tudóbb is. Mozgása, járása szebb és gyorsabb, mint beszéde, noha beszédében van valami eredetiség, valami sajátos, zengzetesebb, mely kivált szép ajkakról kellemesen hangzik.”

 

A kiállítás, az 1909-ben alapított múzeum néprajzi gyűjteményéből, a pásztorélet tárgyaival, a pásztorok díszítő művészetével, a ruhakészítő iparosok munkáival, a paraszti sorban élt emberek hétköznapi és ünnepi viseletével, valamint az emberélet fordulói közül a temetkezés, a gyász hagyományaival ismerteti meg a látogatókat.

A bemutatott tárgyak és fotók a 19. század második felét és a századforduló időszakát idézik.

Somogyban a hagyományos paraszti életmód a 20. század közepére fokozatosan felszámolódott. A hozzá kapcsolódó tárgykultúra, fotó- és egyéb dokumentum anyag a legteljesebb módon a Rippl-Rónai Múzeumban található meg. E gazdag tárházból merítő válogatás négy teremben, 120 m²-en, a gyűjtemény közel 600 darabját mutatja be.

 vintrin1 vitrin2 vitrin3


A kiállításhoz múzeumpedagógia foglalkozások is igényelhetőek:

 

Népi kalendárium

A néphagyományok lehetőséget adnak, hogy egy adott témát több oldalról, részletesen ismerhessenek meg a gyerekek. Az óvodai nevelésben is szerepet kap a hagyományok ápolása. A programsorozat tervezését a komplexitás, a természeti év és a naptári ünnepek sokszínűsége határozta meg. A foglalkozások alkalmával a hagyományok és népszokások megismerése mellett a népi kézműves technikák és természetes alapanyagok kerülnek előtérbe, ezzel is segítve a tapasztalat- és ismeretszerzés sokszínűségét. Bővebben itt:

 

Kicsi vagyok én

A foglalkozás a gyermekáldástól és a születéstől kiindulva a gyermekkoron át az ifjúkorig mutatja be azokat a népszokásokat és hagyományokat, melyek az egyes életszakaszokban jelen voltak. Bővebben itt:

 

Régi világ emlékére

Ahogy a foglalkozás címe is „A régi világ emlékére” elárulja, hogy egy letűnt, de nem elfeledett korszak emlékeivel, értekeivel találkozhatnak a résztvevők. A foglalkozás során a gyerekek a somogyi pásztorok életén és művészetén keresztül képet kaphatnak a XIX. század második felére jellemző életkörülményekről, a paraszti tárgykultúrában megjelenő nemzeti jelképekről, nemzeti életérzésről. A betyárélet sejtelmes és érdekes világába is betekintést nyerhetnek a somogyi betyártörténetek és betyárballadák megismerésével. Bővebben itt:

 

Minden madár társat választ

Az életünk fordulóihoz kapcsolódó hagyományok közül a házasságkötés ünnepét emeli ki a foglalkozás. A lakodalmi szokások és hagyományok. A párválasztástól a lakodalomig tartó folyamat részletes bemutatása, kiemelve a csökölyi hagyományokat. A párválasztás és az ismerkedés lehetőségei, a leánykérés, a jegyben járás jellegzetes mozzanatai. A lakodalmi előkészületek: a kelengye elkészítése, lakodalmi helyszín kiválasztása stb.. A lakodalmi tisztségviselők bemutatása: vőfély, násznagy, nyoszolyólány. Bővebben itt:

 

 

 

A kiállítás önálló vagy vezetett megtekintéséhez igényelhető egy ingyenes foglalkoztató füzet is, mely 10 - 14 év közötti gyermekek számára készült. Szülők a pénztárban igényelhetik, pedagógusok számára postán küldünk egy darabot a felkészülés céljára, majd amikor a csoport, osztály megérkezik, átvehetik az előkészített nyomtatványokat. Kapcsolat: Közművelődési Osztály, sm.muzeum@gmail.com, 30/206-2881Elérhetőségeink

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű
Városi Múzeum

Cím: 7400 Kaposvár, Fő u. 101.
E-mail.: titkarsag@smmi.hu


Rippl-Rónai Múzeum
Cím: 7400 Kaposvár, Fő u. 10.
Telefon: 82/314-011

Nyitva tartás:
10 – 16
hétfő szünnap

Jegyárak:
Teljes árú: 800Ft/fő
Kedvezményes: 400Ft/fő
Családi jegy: 1700Ft
Csoportos jegy (10fő felett): 700Ft/fő, 350Ft/fő
Kiállítás látogatási bérlet: 1.200Ft/fő/4 alkalom
Múzeumpedagógiai bérlet: 2.200Ft/fő/4 foglalkozás
Bérletekről további leírás: ITT
Szakmai tárlatvezetés: 2800Ft/csoport/kiállítás (előzetes bejelentkezés)


Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy rendszeresen értesüljön a legfrissebb híreinkről, programjainkról!

Feliratkozás