Rippl-Rónai Múzeum
Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum
Kaposvár és Somogy tudományos, kulturális és művészeti örökségének
őrzője és közvetítője.
Gyorskereső

Kincsek Somogy földjéből

„Kincsek Somogy földjéből”

Új régészeti kiállítás a Rippl-Rónai Múzeumban.

Részlet a kiállítás forgatókönyvéből:
"A régészet a földben rejlő múltat kutatja, a földből kiásott emlékek alapján kísérli meg a történelmet rekonstruálni. Alapvető feladatunk a megyei régészeti feltárások végzése, a megye területén előkerülő nem kevés lelet megmentése, tudományos feldolgozása, őrzése és bemutatása. Munkánkat igyekszünk a lehető legkomplexebb módszerekkel végezni, a hagyományosnak mondható ásatási módszerek alkalmazása mellett felhasználjuk a tudományos feldolgozásban, leletfelderítésben, kutatásban, kormeghatározásban a természettudományok segítségét. Míg a 20. században a fokozatos fejlődés volt nyomon követhető a régészeti munkában, a leletgyűjtéstől a tudományos igényű ásatásokig, a 20-21. század fordulója – a nagy infrastrukturális beruházásokkal – alapvető változást hozott. Az útépítések a régészet számára korábban elképzelhetetlen kiterjedésű felületek feltárását tette szükségessé és lehetővé, s korábban elképzelhetetlen mennyiségű lelet előkerülését eredményezte. A múzeum háromszázezres régészeti gyűjteménye másfélmillióra nőtt századunk első évtizedében. Az így létrejött hatalmas gyűjtemény teljes restaurálása, megfelelő raktározása, nyilvántartásba vétele, tudományos feldolgozása az elkövetkező évtizedek feladata."Jelen kiállítás csak szemlélteti a hatalmas leletanyagot, szemezgetaa jelentősebbnél jelentősebb somogyi leletek között. A kiállítás megálmodásánál szempont volt, hogy átfogó képet adjon a megye történetiségéről, a vitrinek időben végig vezessenek a megye múltján az őskortól egészen a középkorig.

A kiállításhoz múzeumpedagógia foglalkozások is igényelhetőek:

 

Legyünk mi is régészek

Valószínűleg minden gyermeket izgat a régészek munkája, akik a földréteg eltávolítása után legelőször pillantják meg a több száz vagy ezer éve a földbe került tárgyak, anyagok maradványait. A foglalkozás első felében a gyermekek megismerkedhetnek a régészek feltáró munkájának néhány alapelvével, majd maguk is kipróbálhatják, hogy egy előre preparált leletet megkeressenek az előkészített lelőhelyen. Bővebben itt.

 

Miről mesélnek a csontok?

Vajon hogyan éltek őseink? Mi ettek, milyen balesetek érték őket, s haláluk oka kideríthető-e? Ezen kérdések megválaszolására tett kutatások kis szeletébe enged bepillantást a foglalkozás az alábbi lépésekben: ismerkedés a csonttal. A kalcium tulajdonságai, és ennek következményei: a csont sorsa a földben. Egyszerű kémia: a csont feloldódása, vagy épp mészkiválás a csontra. Bővebben itt:

 

Arcrekonstrukció

Régóta foglalkoztatja az embereket, vajon hogyan is néztek ki a régi korok emberei. Először csak a híresebb személyek, királyok, fáraók, művészek arcait kutattuk, ám manapság már római katona, görög kislány, avar földművelő tekintetét is kereshetjük. Vajon hogyan, milyen elméleti és gyakorlati kutatások alapján készülnek ezek az arcrekonstrukciók? Ezekre próbál választ adni a foglalkozás. Bővebben itt:

 

 

Restaurátor foglalkozás

A foglalkozáson keresztül a gyermekek bepillantást nyerhetnek a restaurátorok munkájába. Megismerve szerteágazó tevékenységüket, már egészen máshogy fognak tekinteni múzeumunk kiállításaira, vitrinjeink tárgyaira. Bővebben itt:

 

 

 

A kiállítás önálló vagy vezetett megtekintéséhez igényelhető egy ingyenes foglalkoztató füzet is, mely 6 - 14 év közötti gyermekek számára készült. Szülők a pénztárban igényelhetik, pedagógusok számára postán küldünk egy darabot a felkészülés céljára, majd amikor a csoport, osztály megérkezik, átvehetik az előkészített nyomtatványokat. Kapcsolat: Közművelődési Osztály, sm.muzeum@gmail.com, 30/206-2881 


Elérhetőségeink

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű
Városi Múzeum

Cím: 7400 Kaposvár, Fő u. 101.
E-mail.: titkarsag@smmi.hu


Rippl-Rónai Múzeum
Cím: 7400 Kaposvár, Fő u. 10.
Telefon: 82/314-011

Nyitva tartás:
10 – 16
hétfő szünnap

Jegyárak:
Teljes árú: 800Ft/fő
Kedvezményes: 400Ft/fő
Családi jegy: 1700Ft
Csoportos jegy (10fő felett): 700Ft/fő, 350Ft/fő
Kiállítás látogatási bérlet: 1.200Ft/fő/4 alkalom
Múzeumpedagógiai bérlet: 2.200Ft/fő/4 foglalkozás
Bérletekről további leírás: ITT
Szakmai tárlatvezetés: 2800Ft/csoport/kiállítás (előzetes bejelentkezés)


Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy rendszeresen értesüljön a legfrissebb híreinkről, programjainkról!

Feliratkozás