Rippl-Rónai Múzeum
Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum
Kaposvár és Somogy tudományos, kulturális és művészeti örökségének
őrzője és közvetítője.
Gyorskereső

Néprajzi szakág

Köszöntjük a Néprajzi Szakág honlapján!

A Rippl-Rónai Múzeum 2009-ben ünnepli megalakulásának 100. évfordulóját. Gyűjteményei közül a néprajzi volt az első, melynek a kialakítását a „Somogymegyei Múzeumi Egyesület”megkezdte. Az 1914-ben tartott közgyűlésén az alelnökké választott Gönczi Ferenc külön megbízást kapott a néprajzi és népművészeti tárgyak gyűjtésére, amit Gönczi Ferenc haláláig, 1948-ig nagy lendülettel végzett. Munkájának köszönhető, hogy az átalakuló népélet minden területéről, így a gazdálkodás, halászat, vadászat, öltözködés, szokások gyakorlása stb. kerültek be tárgyak és dokumentumok, illetve a „Somogyi gyermek” című kötetéhez számos olyan felvételt készíttetett Gönyey (Ébner) Sándorral, melyek a néprajzi fotótár alapjaivá váltak.
A gyűjtemény fejlesztéséről 1949-től 1964-ig Takáts Gyula, majd 1980-ig Knézy Judit gondoskodott. 1980-tól napjainkig Molnár Ágnes, Gáll Éva és Kapitány Orsolya néprajzkutatók munkája járult hozzá az állomány jelentős számú növekedéséhez. Rajtuk kívül a fotótárat nagyobb tételszámban Sási János és Gőzsy Gáborné (fotós) gyarapította. 

A kortárs tárgyi világ megőrzését szolgáló MaDok-program keretében, a Szapu Magda által gyűjtött tárgyak főként a zenei szubkultúrákhoz kapcsolódóan mutatják be az adott időszak fiataljainak világát.
A múzeum jelentős mennyiségű folklór anyaggal is rendelkezik. Együd Árpád (1921-1983) több évtizedes gyűjtőmunkájának köszönhetően 391 tételből álló hang- és filmszalagszalag őrzi Somogy népének emlékezet- és táncanyagát. A felvételek digitalizálását NKA pályázaton nyert támogatásával Molnár Éva végezte. A digitalizált anyag ide kattintva érhető el.

 
A néprajzi gyűjtemény állománya:
Tárgy: 15.440 db
Fotó: 49.781 db
Adattár: 2563 tétet
Rajztár: 280 tétel
Hang- és filmarchívum: 391 tétel

Ezúton is köszönetet mondunk mindazoknak, akik adatgyűjtéssel, adatközléssel vagy adományozással hozzájárultak ahhoz, hogy a néprajzi gyűjtemény gyarapodjon.

Mivel anyagi lehetőségeink korlátozottak állományunk gyarapítására, köszönettel fogadjuk a felajánlásokat. Ha Önnek is van olyan tárgya, film-, hang- vagy foto felvétele, melyről úgy véli, érdekes lehet a néprajzi osztály számára, keresse fel munkatársunkat:

Pisztora Zsófia
etnográfus, néprajzi gyűjteményfelelős

+36 30 869 6052

pisztorazsofia@smmi.hu Gyűjtemények
Publikációk
Munkatársaink
Kiállításaink
Kiadványok
Múzeumi gyakorlat
Érdekességek
Érdekességek a néprajz világából című sorozatunkban gazdag foto-, tárgyi- és adattári gyűjteményünkből válogatva egy-egy érdekességre hívjuk fel olvasóink figyelmét, kiemelve a somogyi vonatkozásokat. A fotón Müller Miklós Mezítláb című képe szerepel.
KUTATÓK FIGYELMÉBE
Kedves Kutatók, Érdeklődők! Mivel sok kérés, kérdés érkezik hozzánk, úgy gondoltuk, szeretnénk megkönnyíteni a munkájukat az on-line elérhető, néprajzi, kulturális antropológiai tematikájú anyagok elérhetőségeinek összegyűjtésével...
Kacat
Kedves Múzeumbarátok! A Néprajzi Szakág múzeumpedagógiai foglalkozásaihoz használt háztartási eszközöket gyűjtünk.
Elérhetőségeink

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű
Városi Múzeum

Cím: 7400 Kaposvár, Fő u. 101.
E-mail.: titkarsag@smmi.hu


Rippl-Rónai Múzeum
Cím: 7400 Kaposvár, Fő u. 10.
Telefon: 82/314-011

Nyitva tartás:
10 – 16
hétfő szünnap

Jegyárak:
Teljes árú: 800Ft/fő
Kedvezményes: 400Ft/fő
Családi jegy: 1700Ft
Csoportos jegy (10fő felett): 700Ft/fő, 350Ft/fő
Kiállítás látogatási bérlet: 1.200Ft/fő/4 alkalom
Múzeumpedagógiai bérlet: 2.200Ft/fő/4 foglalkozás
Bérletekről további leírás: ITT
Szakmai tárlatvezetés: 2800Ft/csoport/kiállítás (előzetes bejelentkezés)


Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy rendszeresen értesüljön a legfrissebb híreinkről, programjainkról!

Feliratkozás