Rippl-Rónai Múzeum
Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum
Kaposvár és Somogy tudományos, kulturális és művészeti örökségének
őrzője és közvetítője.
Gyorskereső

MICSODA DISZNÓSÁG!

A KIS GÖMBÖC  1-3. osztály „Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon túl, még az Óperenciás-tengeren is túl, ott, ahol a kurta farkú malac túr…” 

Álljunk csak meg! Mi az a kurta farkú malac? Hol túrta a földet? Ki vigyázott rá? Mi lett vele, mikor megnőtt? A legkisebb korosztálynak szóló foglalkozás keretében egy mesét feldolgozva ismerkedünk meg a disznótartással. Szóba kerülnek disznóval kapcsolatos szólások, közmondások is, illetve mindenki elkészítheti a saját szerencsemalacát.


ÁRPA IS VAN, MAKK IS VAN...   4-7. osztály
 
 "Árpa is van, makk is van, meg is hízik a kis kan…” 

Somogy természeti adottságai kedveztek a disznótartásnak. A legfurfangosabb állatnak tartott disznókat őrző kanásznak bizony sok ügyességre volt szüksége, hogy egyben tartsa a „falkát”. Vajon milyen eszközei voltak az állatok terelésére és miért őt tartották a legbetyárosabb pásztornak? Mennyi disznóhúst ettek régen és egyáltalán, hogyan tartósították azt hűtőszekrény nélkül? A foglalkozás során megismerkedünk a kül- és a belterjes állattartás fogalmával, az állatok elnevezéseivel. Eljátszunk egy disznóvágást, ahol mindenkinek jut szerep a disznó feldolgozásában, megismerjük a sertés egyes részeit, illetve azt, hogy miből mi készül. Sok meglepő érdekességre derül fény, hiszen egy paraszti háztartásban mindent felhasználtak.


MANGA-LICA   7-
10. osztály 

 „Japán képregényhős lett a magyar manga-lica.” – tudjuk meg a hírekből.  A foglalkozás során múlt és jelen állattartási szokásairól beszélgetünk a tanulókkal. Megtudhatjuk, mi is az a hungarikum, megvizsgáljuk mai fogyasztási szokásainkat és összevetjük a régebbi korok gyakorlatával. Az intenzív és extenzív állattartás kapcsán szóba kerül a pásztorok életmódja mellett a környezetvédelem és az egészséges táplálkozás is, valamint a kultúra és az ökoszisztéma kapcsolata A FOGLALKOZÁSOKHOZ KAPCSOLÓDÓ MÚZEUMPEDAGÓGIAI FOGLALKOZTATÓ FÜZET 
IDE KATTINTVA INGYENESEN LETÖLTHETŐ!
Elérhetőségeink

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű
Városi Múzeum

Cím: 7400 Kaposvár, Fő u. 101.
E-mail.: titkarsag@smmi.hu


Rippl-Rónai Múzeum
Cím: 7400 Kaposvár, Fő u. 10.
Telefon: 82/314-011

Nyitva tartás:
10 – 16
hétfő szünnap

Jegyárak:
Teljes árú: 800Ft/fő
Kedvezményes: 400Ft/fő
Családi jegy: 1700Ft
Csoportos jegy (10fő felett): 700Ft/fő, 350Ft/fő
Kiállítás látogatási bérlet: 1.200Ft/fő/4 alkalom
Múzeumpedagógiai bérlet: 2.200Ft/fő/4 foglalkozás
Bérletekről további leírás: ITT
Szakmai tárlatvezetés: 2800Ft/csoport/kiállítás (előzetes bejelentkezés)


Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy rendszeresen értesüljön a legfrissebb híreinkről, programjainkról!

Feliratkozás