Rippl-Rónai Múzeum
Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum
Kaposvár és Somogy tudományos, kulturális és művészeti örökségének
őrzője és közvetítője.
Gyorskereső

A Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum pályázati kiírása pedagógusok, pedagógus kollektívák számára kedvezményes múzeumlátogatások elnyerésére.

A Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum pályázatot ír ki Somogy megye általános iskolái, azon belül is szaktanárok, szaktanári munkaközösségek számára olyan múzeumi óratervek kidolgozására, melyek megfelelnek az alábbi követelményeknek:

 

 • Kézbe vehetően terveznek a múzeum gyűjteményeiben, raktáraiban, kiállításaiban és demonstrációs eszköztárában megtalálható műtárgyakkal, eszközökkel. (Foglalkozásonként minimum 10 tárgy bemutatásával, kézbe adásával tervez). Számít az intézmény szakember gárdájának (muzeológusok, kutatók, segédtudományok művelőinek) az oktatásban való alkalmazásával.
 • Egy szaktantárgy négy évének tananyagát öleli fel. (Pld.: Történelem 5 – 8 osztály)
 • Egy szaktantárgyi év alatt két múzeumi óra múzeumi megvalósítását tervezi (egy foglalkozás lehet akár 60 – 120 perc is), azaz négy év alatt nyolc múzeumi megjelenést valósít meg. (Pld:. történelem 5. osztályos tananyagból két óra, 6.oszt. két óra, 7. oszt. két óra, 8. oszt. két óra.)
 • Helyileg a múzeum központi épületében (Kaposvár Fő u. 10.), vagy külső egységeiben (Rippl-Rónai Villa, Kaposvár, Róma-hegy, Szentjakabi Bencés Apátság Romkert) valósul meg.
 • Nyertes óraterv esetén hozzájárul, hogy az megjelenhessen az intézmény honlapján, valamint mint publikáció, a Múzeumi Évkönyv 2014. évi számában.

 

Egy pedagógus illetve kollektíva több órasorozat tervet is beadhat, akár azonos, akár különböző szaktantárgyak alapján.

Az óratervek a

 • Történelem, hon- és népismeret (5 – 8. osztály)
 • környezetismeret, természetismeret (1 – 4. osztály)
 • környezetismeret, biológia (5 – 8. osztály)
 • rajzoktatás (5 – 8. osztály) témakörében születhetnek.

 

A múzeumpedagógiai szakemberek, muzeológusok, kutatók által alkotott bíráló bizottság a fenti négy témakörből két – két, azaz összesen nyolc tematikát jelöl ki nyertesnek.

 

A beadandó óratervekkel kapcsolatos elvárások:

 • Tartalmazza, hogy mely évfolyamon, mely tantárgy(ak) és mely kerettantervi követelményeknek kíván megfelelni a tervezett múzeumi foglalkozások/tanórák során.
 • Mutassa be, hogy milyen ismeretátadási formákat, milyen munkamódszerekkel kíván alkalmazni (hagyományos vagy differenciált tanulásszervezés, egyéni vagy csoportos munka, stb.)
 • Ismertesse, hogy a múzeumot, mint oktatási teret hogyan hasznosítja: a múzeum mely tereire (kiállítások, oktatóterem, műhelyek), milyen oktatástechnikai berendezésekre, és mely múzeumi tárgyra, gyűjteményi darabra van szüksége.

 

A nyertes tematikát kidolgozó pedagógus vagy kollektíva a 2014/15, 2015/16, 2016/17, 2017/18-as tanévben ingyenes múzeumi belépővel egy osztály számára meg is valósíthatja a múzeumi óratervét, (évenként két, azaz összesen nyolc alkalom) valamint kap egy ingyenes, szabadon kiválasztható múzeumpedagógiai foglalkozást.

 

 

A pályázat beadásának módja: két példány papíralapon + digitálisan, e-mailben megküldve. (info@smmi.hu)

A Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum a pályázat megírásához szakmai segítséget ad. Előzetes egyeztetés alapján kérhető:

 • szakmai konzultáció a múzeum szakembereivel,
 • ingyenes kiállítás megtekintés, gyűjtemény és raktárlátogatás.

 

Mindezekhez kapcsolat és bővebb információ: Múzeumpedagógiai és Közönségszolgálati Csoport, Őszi Zoltán  oszizoltan@smmi.hu, 20/287-1371


Elérhetőségeink

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű
Városi Múzeum

Cím: 7400 Kaposvár, Fő u. 101.
E-mail.: titkarsag@smmi.hu


Rippl-Rónai Múzeum
Cím: 7400 Kaposvár, Fő u. 10.
Telefon: 82/314-011

Nyitva tartás:
10 – 16
hétfő szünnap

Jegyárak:
Teljes árú: 800Ft/fő
Kedvezményes: 400Ft/fő
Családi jegy: 1700Ft
Csoportos jegy (10fő felett): 700Ft/fő, 350Ft/fő
Kiállítás látogatási bérlet: 1.200Ft/fő/4 alkalom
Múzeumpedagógiai bérlet: 2.200Ft/fő/4 foglalkozás
Bérletekről további leírás: ITT
Szakmai tárlatvezetés: 2800Ft/csoport/kiállítás (előzetes bejelentkezés)


Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy rendszeresen értesüljön a legfrissebb híreinkről, programjainkról!

Feliratkozás